4 økninger du bør kunne

Total
4
Shares

 

I vår strikkeverden er det flere ulike typer økninger, og det er vikitg å kunne alle for å velge den teknikken som til enhver tid er best tilpasset det plagget du strikker. Økninger er forskjellige, og vil se forskjellig ut når du er ferdig. I dette blogginnlegget skal vi vise deg fire ulike teknikker, og når og hvor de kan brukes.

Kast

 

Dette er den enkleste teknikken for å øke maskeantallet ditt. Det eneste du trenger å gjøre er å legge tråden en runde rundt strikkepinnen for å lage en ny maske som vi så strikker med videre på vanlig måte.

Denne teknikken har en dekorativ effekt, siden den lager et lite hull i plagget (kan også brukes som knapphull). Denne teknikken brukes mest for å skape dekorative mønstre i form av hull, og pyntebånd, kantbånd. I bildet under ser du et eksempel på hvordan kast blir seende ut:

Økning

Dette er også en relativt enkel teknikk som er fin for nybegynnere. Lag en ny maske, med tråden din, som vist på bildet over, på samme måte som når vi legger opp masker i begynnelsen av et strikkeprosjekt.

Økning er en teknikk vi alltid kan bruke hvis oppskriften ikke spesifiserer hvilken teknikk du skal bruke for å øke antallet masker. Hullet som blir i plagget er så å si usynlig og kan brukes både ved rett- og vrangstrikk. Her ser du bilde av hvordan det blir seende ut:

 

Strikke samme maske to ganger

Start med å strikke masken du vil øke ut på vanlig vis, men ikke før den over til pinnen i høyre hånd.

I stedet strikker du samme maske, men nå i bakre del av løkken. Så kan du overføre masken til pinnen  i høyre hånd.

Nå har du gjort en maske om til to masker og med denne teknikken vil maskene du økte se ut som vist på bildet over. Med litt øvelse er dette en enkel teknikk som også gir et relativt ensartet utseende i det ferdige plagget, kun en liten horisontal tråd som blir synlig der økningen er gjort.

Plukke opp en maske (høyre eller venstrevridd)

Løft den vanrette tråden mellom to masker inn på pinnen i venstre hånd fra fremsiden av løkken.

 

Denne nye maske strikker du gjennom bakre del av masken.

På denne måten legger vi masken slik at den dreier svakt mot høyre. Når man er klar over det kan man lage perfekte øknings-sekvenser i plagg som krever symmetri, for eksempel gensere. Hvis du heller vil at økede masker skal dreie mot venstre løfter du opp den vannrette tråden og legger den på pinnen fra baksiden av løkken, og strikker den fra fremre del av masken.

Bildet viser hvordan denne økningsteknikken ville se ut. Du kan se at denne også er neste usynlig hvis man følger et system i forhold til maskenes dreining (høyre/venstre).

 

Og var alt! Som du kan se er det flere alternativer når du vil øke maskeantallet ditt. Velg en som passer, og se at det påvirker sluttresultatet ditt.

 

Her har vi brukt 15mm. trepinner med fabric garn i intens blå. Velg ut din favorittfarge og husk å dele prosjektene dine med oss på instagram, #weareknitters!

 

You May Also Like