Hvordan telle masker i en omgang

Total
0
Shares

Det kommer en tid i alle strikkeres liv hvor de får lyst til å designe sitt eget plagg, eller tilpasse en oppskrift til sin egen stil. Vi skal ikke stikke under en stol at å lage egne mønstre eller gjøre justeringer av og til kan være vanskelig, men det vil være verdt innsatsen, og du vil få egne unike plagg!

 

Du har trolig opplevd at du vil strikke favorittgenseren din, men har et par endringer du kunne tenke deg å gjennomføre. Du har plukket ut teknikken du vil bruke, men du er ikke sikker på om antallet masker vil gå opp med mønsteret hvis du bruker en annen teknikk. Det eneste du behøver å gjøre er å telle antallet masker du behøver i omgangen. Hvordan sier du? Med disse enkle triksene:

 

 

Vi bruker et eksempel med Herringbone Lace Rib stitch, en teknikk vi lærte deg for en stund siden. La oss si at vi har 99 masker på pinnen. Kan vi gå over til å strikke Herringbone Lace Rib uten å justere noe? La oss regne litt på det J

 

Herringbone Lace Rib går opp i 7 masker  + 1 og er bygget opp av følgende gjentagene sekvens av omganger:

Omgang 1: 1r, *1vr, 1r, kast, 2vr sammen, 1r, 1vr, 1r*. Gjenta fra *til* til enden av omgangen.

Omgang 2: 1vr, *2r, kast, 2vr sammen, 2r, 1vr*, gjenta fra *til* til enden av omgangen.

 

I omgang 1 teller vi 7 masker mellom stjerne-tegnene som repeteres. Legg også merke til at det tas ned maskeantall ved å strikke 2 sammen, samtidig som det kompenseres for ved å øke med kast i likt antall per omgang, det vil si at den totale mengden masker per omgang beholdes. I tillegg må du huske å telle med den ekstra masken som starter hver omgang. Så kan vi gange opp 7 masker til vi kommer så nær 99 som mulig (som er antallet vi har på pinnen). Da kommer du frem til at 98 går opp i 7, hvis du så teller med den ekstra masken som legges til på begynnelsen av hver omgang vil teknikken du ønsker å bruke gå opp med antallet masker du har per omgang og du trenger ikke gjøre noen endringer!

 

 

 

For å se om mønsteret tillater at du endrer teknikk og at antallet masker går opp kan du bruke teknikken vi har beskrevet over. Husk:

 

  • Antallet masker i mønstrene repeteres i sekvenser mellom stjerne-tegnet i så og si alle mønstre. Gang opp antallet masker som repeteres til du kommer til det nærmeste antallet til det du allerede har på strikkepinnene dine.
  • Husk at der masker felles av brukes 2 masker, så tell dem som 2 masker, ikke 1.
  • Økninger teller som 1 maske, selv om de blir til 2 masker i neste omgang.
  • Kast telles ikke siden de ikke brukes som maske før i neste omgang (og fordi hvis den første omgangen passer til en ny strikketeknikk vil den neste også gjøre det.
  • Husk å telle med ekstra masker, som ikke er med i den repeterte sekvensen. Disse maskene brukes til å sentrere mønsteret og kan sløyfes ved behov, det vil variere noe ut i fra mønstertype og strikketeknikk.
  • Hvis plagget du strikker skal være symmetrisk på begge sider (for eksempel en genser), må du justere designet ditt likt. Det enkleste for å holde orden på dette er å skrive ned hver omgang du har strikket på del 1 for å gjenta likt på del 2. Da unngår du feil.

 

Hva tror du? Er du klar for utfordringen med å tilpasse et mønster og gjøre det til ditt eget? Du må studere mønsteret og telle masker for å se om du kan endre designet til å passe inn i omgangene dine. Du kan øve med et av våre strikkesett. Velg deg et design, tell og tilpass akkurat som du vil ha det.

Lykke til!

 

You May Also Like