Hvordan måle strikkefastheten

 

Selv dersom to strikkere følger nøyaktig de samme instruksjonene, bruker de samme strikkepinnene og samme type garn, vil de aldri klare å lage to eksemplarer som ser nøyaktig like ut. Rart, er det ikke? Størrelsen på et eksemplar vil aldri være kun påvirket av faktorer som materiale, men også av selve strikkefastheten (spenningen) som en strikker bruker. Alle drar i tråden ved å bruke ulik styrke når en strikker, noe som resulterer i to eksemplarer av ulik størrelse – til tross for at de er strikket på nøyaktig samme måte.

Det er ekstremt viktig at du strikker en prøvelapp før du starter å strikke WAK plagg. Ved å gjøre dette kan vi finne ut om vi strikker for fast eller for løst, og dermed kan vi justere pinnestørrelse og strikkefastheten i samsvar med observasjonene våre.

Alt du trenger å gjøre for å sjekke strikkefasthet er å strikke en prøvelapp på 20 cm x 20 cm ved å bruke pinnestørrelse og strikketeknikk som oppgitt i oppskriften din. Vask prøvelappen, og ta så målene på følgende måte:

Når prøvelappen er vasket og tørket, legg lappen flatt på et jevnt underlag. Om ønskelig kan du feste lappen til underlaget ved bruk av nåler slik at lappen ikke beveger på seg.

For å måle antall masker på en rad, fest først en nål vertikalt ned i prøvelappen, noe som markerer ut en hvilken som helst maske i prøvelappen.

Bruk så en stiv linjal (ikke bruk en bøyelig linjal da dette kan føre til unøyaktig resultat), og mål opp 10 cm fra nålen du allerede har satt i prøvelappen din. Sørg for at oppmålingen din går i en rett horisontal linje gjennom maskene. Sett inn en ny nål i prøvelappen for å markere nøyaktig 10 cm.

Du vil nå ha en avstand på 10 cm mellom de to nålene, og det er dette målet som vi skal bruke til å telle antall masker.

Nå skal du telle alle de små «V’ene» som utgjør maskene. Ved å bruke strikkepinnen din til å telle, blir det litt enklere å holde tellingen.

På bildet over har vi markert hver maske slik at det er enkelt for deg å telle dem. Masker som blir halvert i oppmålingen skal også tas med i opptellingen! Ifølge denne prøvelappen har vi da 15 masker og en halv på 10 cm.

Bruk samme metode for å måle antall omganger du har på 10 cm. På bildet under ser du maskene markert vertikalt.

Igjen så indikerer hver «V» en maske, og i dette tilfellet også en omgang. På denne prøvelappen har vi 20 omganger på 10 cm.

Ser du hvor enkelt det hele er?

For å orientere deg selv, husk at strikkefastheten din må samsvare med den som hører til garnnøstet ditt, eller oppskriften din. Informasjon om strikkefasthet vil vanligvis være indikert i en liten rute der antall masker og antall omganger over 10 cm er oppgitt.

Når vi sammenligner prøvelappen i eksempelet med informasjonen oppgitt på et nøste med Pima bomull, kan du se at vi skulle hatt 22 omganger i stedet for 20 omganger. Så hva gjør vi nå? Det er noen ulike metoder som kan brukes:

  • Du kan øke eller minke pinnestørrelse slik at prøvelappen stemmer.
  • Du kan strikke løsere eller fastere (strikke med mindre eller mer spenning).
  • Du kan fortsette med samme pinnestørrelse, og strikke med din samme spenning, og så bruke «3-regelen» for å justere antall masker som du trenger for å oppnå samme mål som indikert i oppskriften. (Denne metoden er noe avansert, og vi anbefaler kun profesjonelle strikkere å bruke denne metoden fordi den innebærer at du også må justere økninger og minskninger i oppskriften.)

Nå er du klar til å ta mål av din egen prøvelapp på best mulig måte! Vi vet at det kan selvfølgelig være litt irriterende å alltid strikke en prøvelapp før du starter på prosjektet ditt, men det er svært viktig at du gjør det likevel for å oppnå et fantastisk resultat!

I dette eksempelet har vi brukt bomullsgarnet i gult og med 5mm trepinner. Se alle fargene vi har i bomull, og velg din favoritt!

Vi vil gjerne se prosjektet ditt, så ikke glem og del dem med oss på Instagram ved å bruke hashtag #weareknitters!